Verschillende houtverbindingen

Bij het maken van houten meubels zijn houtverbindingen onmisbaar. Een goede houtverbinding zorgt namelijk voor de stabiliteit en stevigheid van het meubel.

Als meubelmaker heb ik talloze mogelijkheden om hout op een zichtbare of onzichtbare manier met elkaar te verbinden. Hierdoor krijgt het meubel de unieke en authentieke uitstraling die je alleen bij handgemaakte meubels tegen komt.

Onzichtbare houtverbindingen

Voor het maken van zogenaamde blinde verbindingen maak ik meestal gebruik van lamello’s. Dit zijn een soort houten ovale ‘koekjes’ die ik aan weerszijden infrees. De verschillende houten delen worden op deze manier volledig onzichtbaar, maar toch stevig met elkaar verbonden.

lamello voor houtverbindingen

De tandverbinding

Een tandverbinding is een klassieke hoekverbinding die een mooie ambachtelijke uitstraling geeft aan het meubel. Om een tandverbinding te maken worden bij beide houten panelen (gelijke) delen uitgezaagd. Bij het monteren schuiven de twee delen net als bij een tandwiel in elkaar. Aan de breedte van de tanden kan ik als meubelmaker zelf invulling geven. De tandverbinding past hierdoor altijd bij de stijl van het meubel.

De zwaluwstaartverbinding

Daarnaast maak ik veel gebruik van de zwaluwstaartverbinding. Deze verbinding lijkt op een tandverbinding, maar is door de schuine toeloop een stuk sterker en complexer te maken. Een zwaluwstaartverbinding schuift namelijk maar op één manier in elkaar en kan door de schuine ‘staart/huis verbinding’ ook trekkracht aan.

Er zijn vele soorten zwaluwstaartverbindingen mogelijk en het toepassen ervan is behoorlijk arbeidsintensief. Daarom zie je zwaluwstaartverbindingen vaak alleen nog maar door ambachtelijke meubelmakers gebruikt worden.  Maar, deze prachtige houtverbinding maakt een handgemaakt houten meubel nóg unieker.

zwaluwstaart houtverbindingen

Verstek

Het zagen van hout in verstek is een zaagtechniek. Door de 2 delen hout in een hoek van 45 graden te zagen en ze vervolgens tegen elkaar aan te lijmen krijg je een prachtig resultaat. Doordat de kopse kanten van het hout niet meer zichtbaar zijn krijg je een rustiger ogend aanzicht. Een meubel komt minder grof en dus verfijnder over.

Vanuit mijn meubelmakerij in Milsbeek (omg. Nijmegen) pas ik de verschillende houtverbindingen toe bij het maken van dressoirs, kasten, tafels, bedden en epoxy meubels.