Verschillende soorten hout

De houtsoorten en selectie

Houtselectie is een essentieel onderdeel voor de uitstraling van het meubel. Voornamelijk werk ik met massief Eiken en Notenhout, daarnaast werk ik ook weleens met Zebrano, Olijf, Kers en beukenhout. In principe behoort iedere hardhoutsoort tot de mogelijkheden.

Het hout dat geschikt is voor het maken van meubels moet worden teruggedroogd naar een bepaald vochtpercentage. Het hout wordt hiervoor eerst luchtdroog opgestapeld op latten, totdat het na een aantal jaar een vochtpercentage heeft van circa 20%. Dit is echter nog niet droog genoeg om als meubelhout geclassificeerd te worden. Hiervoor wordt het hout verder gedroogd in een droogoven tot een vochtpercentage van circa 10-12%.

Daarnaast is de manier waarop het hout gezaagd wordt ook kenmerkend voor de uiteindelijke uitstraling. Dosse gezaagd hout (links) geeft bijvoorbeeld de karakteristieke vlammen als tekening. Kwartiers gezaagd hout (rechts) geeft weer een elegante streepvormige uitstraling.

Tot slot zit er ook nog verschil in het aantal noesten, scheurtjes, putjes dat het hout heeft. Hout met veel van deze kenmerken noemt men ook wel Rustiek hout. Hout waarbij dit (vrijwel) niet voorkomt wordt FAS foutvrij of 1-ste klas A hout genoemd. Het is echter behoorlijk exclusief om ‘foutvrij’ hout te gebruiken, maar ik hou natuurlijk altijd rekening met de wensen van de klant.